ΚΛΙΜΑΚΑ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥ

 

Περιγραφή

Η Dogmatism Scale περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που αξιολογούν διάφορες πτυχές του δογματισμού, όπως:
Στενότητα Πεποιθήσεων: Η προτίμηση να κρατάς τις πεποιθήσεις σου χωρίς αμφισβήτηση ή αλλαγές.
Επιφυλακτικότητα προς Νέες Ιδέες: Η αντίσταση στις νέες ή αντίθετες απόψεις και η αδυναμία να εξεταστούν κριτικά.
Επιθυμία για Αποδοχή από Ομάδα: Η ανάγκη να συμμορφώνεσαι με τις επικρατούσες απόψεις της ομάδας στην οποία ανήκεις, ακόμη κι αν αυτές είναι αυστηρές ή περιοριστικές.
Οι συμμετέχοντες συνήθως απαντούν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα συμφωνίας (π.χ., απόλυτη συμφωνία έως απόλυτη διαφωνία) για να δείξουν πόσο συμφωνούν με τις δηλώσεις που σχετίζονται με τον δογματισμό.

 

Στόχος

Ο στόχος της Dogmatism Scale είναι:
Αξιολόγηση Δογματισμού: Να μετρήσει την τάση ενός ατόμου να έχει αμετάβλητες και στενές πεποιθήσεις.
Κατανόηση Κοινωνικών και Ψυχολογικών Στάσεων: Να αναλύσει πώς ο δογματισμός επηρεάζει την ανοιχτότητα, τις κοινωνικές σχέσεις, και την αντίληψη της αλλαγής.
Εξέταση Επίδρασης στη Συμπεριφορά: Να εξετάσει την επίδραση του δογματισμού σε διάφορες συμπεριφορές και στάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων.

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της Dogmatism Scale περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για να αναδειχθούν τα επίπεδα δογματισμού.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων αναλύσεων παραγόντων και συσχετίσεων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για την κατανόηση των στάσεων και των πεποιθήσεων που σχετίζονται με τον δογματισμό.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Dogmatism Scale περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον δογματισμό.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.

 

Βιβλιογραφία

Rokeach, M. (1960). The Open and Closed Mind: Investigations into the Nature of Belief Systems and Personality Systems. Basic Books.
Altemeyer, B. (1996). The Authoritarian Specter. Harvard University Press.
Hodson, G., & Busseri, M. A. (2012). “The role of personality in the relationship between social dominance orientation and prejudice.” Personality and Individual Differences, 52(6), 740-745.
Duckitt, J. (2001). “A dual-process cognitive-motivational theory of ideology and prejudice.” Advances in Experimental Social Psychology, 33, 41-113.
Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson.