Η Κλίμακα Ιδεολογίας Υπερφύλου – Σύντομη Μορφή

 

Περιγραφή

Η Κλίμακα Υπερφυλετικής Ιδεολογίας – Σύντομη Μορφή (The Hyper Gender Ideology Scale – Short Form) είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει τις υπερβολικές ή ακραίες πεποιθήσεις και ιδεολογίες σχετικά με τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά των φύλων. Αυτή η κλίμακα εξετάζει σε ποιο βαθμό τα άτομα υιοθετούν και εκφράζουν υπερβολικές ή αυστηρές απόψεις για τα φύλα.

Στόχος

Ο στόχος της Κλίμακας Υπερφυλετικής Ιδεολογίας είναι:
Αξιολόγηση Υπερβολικών Ιδεών: Να μετρήσει την τάση των ατόμων να υιοθετούν ακραίες ή υπερβολικές πεποιθήσεις σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους και τα χαρακτηριστικά των φύλων.
Κατανόηση Στάσεων και Πεποιθήσεων: Να κατανοήσει πώς αυτές οι υπερβολικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Εξέταση Επιπτώσεων: Να αναλύσει πώς η υπερφυλετική ιδεολογία συνδέεται με άλλες ψυχολογικές ή κοινωνικές μεταβλητές, όπως οι στάσεις προς την ισότητα των φύλων και οι σχέσεις εξουσίας.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων από την Κλίμακα Υπερφυλετικής Ιδεολογίας περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με υπερβολικές ή ακραίες πεποιθήσεις για τους ρόλους των φύλων και τις κοινωνικές προσδοκίες.
Κατηγοριοποίηση Στάσεων: Οι απαντήσεις κατηγοριοποιούνται για να προσδιοριστούν οι βασικές διαστάσεις των υπερφυλετικών πεποιθήσεων.
Στατιστική Ανάλυση: Χρησιμοποιούνται στατιστικές μέθοδοι για να αναλυθούν τα δεδομένα και να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ των υπερφυλετικών πεποιθήσεων και άλλων παραμέτρων, όπως η εκπαίδευση, η ηλικία και οι κοινωνικοί ρόλοι.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της Κλίμακας Υπερφυλετικής Ιδεολογίας περιλαμβάνει:
Χρήση Κλιμάκων Likert: Οι συμμετέχοντες αξιολογούν δηλώσεις σχετικές με υπερβολικές πεποιθήσεις για το φύλο σε κλίμακες Likert (π.χ., από 1 έως 5), που μετρούν την ένταση της συμφωνίας ή διαφωνίας τους.
Υπολογισμός Δεικτών: Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται για να υπολογιστούν δείκτες για τις υπερφυλετικές πεποιθήσεις.
Ανάλυση Σχέσεων: Εξετάζεται η σύνδεση μεταξύ των δεικτών υπερφυλετικής ιδεολογίας και άλλων μεταβλητών, όπως η προσωπική ή επαγγελματική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Βιβλιογραφία

Eagly, A. H., & Wood, W. (1999). “The Origins of Sex Differences in Human Behavior: Evolved Dispositions Versus Social Roles”. American Psychologist.
Glick, P., & Fiske, S. T. (1996). “The Ambivalent Sexism Inventory: Differentiating Hostile and Benevolent Sexism”. Journal of Personality and Social Psychology.
Bem, S. L. (1974). “The Measurement of Psychological Androgyny”. Journal of Consulting and Clinical Psychology.
Connell, R. W. (2005). “Masculinities”. University of California Press.