Περιγραφή

 

Η Impact of Event Scale – Revised (IES-R) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των ψυχολογικών αντιδράσεων μετά από τραυματικά γεγονότα. Η κλίμακα αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ένταση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το μετατραυματικό στρες (PTSD) και βοηθά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα επηρεάζονται από τις τραυματικές εμπειρίες τους.

 

Στόχος

 

Οι κύριοι στόχοι της Impact of Event Scale – Revised (IES-R) είναι:

Αξιολόγηση των αντιδράσεων σε τραυματικά γεγονότα: Παροχή μιας λεπτομερούς εκτίμησης των συναισθηματικών και γνωστικών αντιδράσεων μετά από τραυματικά γεγονότα.
Εκτίμηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων PTSD: Βοήθεια στην κατανόηση της σοβαρότητας και της έντασης των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες.
Υποστήριξη της διάγνωσης και της θεραπείας: Χρήση των αποτελεσμάτων για την καθοδήγηση της διάγνωσης και της θεραπευτικής παρέμβασης για τα άτομα που έχουν εκτεθεί σε τραυματικές εμπειρίες.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση της IES-R περιλαμβάνει τα εξής:

Δομή και περιεχόμενο:
Η IES-R αποτελείται από 22 ερωτήσεις που καλύπτουν τρεις κύριες διαστάσεις των συμπτωμάτων PTSD, όπως αυτές ορίζονται στο DSM-IV και DSM-5: Επαναβίωση (Intrusion), Αποφυγή (Avoidance) και Υπερεγρήγορση (Hyperarousal).

Κύριες διαστάσεις:
Επαναβίωση (Intrusion): Περιλαμβάνει ερωτήσεις για τις αναδρομές, τους εφιάλτες και τις επεμβατικές σκέψεις σχετικά με το τραύμα.

Αποφυγή (Avoidance): Αξιολογεί τις συμπεριφορές αποφυγής υπενθυμίσεων του τραύματος και συναισθημάτων.

Υπερεγρήγορση (Hyperarousal): Εξετάζει τη νευρικότητα, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την υπερβολική επαγρύπνηση και τις δυσκολίες στον ύπνο.

Κλίμακα αξιολόγησης:
Οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια κλίμακα Likert 5 σημείων, από 0 (“καθόλου”) έως 4 (“πάρα πολύ”), για να περιγράψουν το βαθμό στον οποίο έχουν βιώσει κάθε σύμπτωμα τις τελευταίες 7 ημέρες.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της IES-R περιλαμβάνει:

Συνολική βαθμολογία: Αθροιστική βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 έως 88, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων PTSD.
Υποκλίμακες: Βαθμολογίες για τις τρεις διαστάσεις (επαναβίωση, αποφυγή, υπερεγρήγορση) που επιτρέπουν την ανάλυση των επιμέρους πτυχών των αντιδράσεων στο τραύμα.
Η συνολική βαθμολογία και οι επιμέρους βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ανάγκης για περαιτέρω θεραπεία και υποστήριξη.

 

Βιβλιογραφία

 

Weiss, D. S., & Marmar, C. R. (1997). The Impact of Event Scale – Revised. In Assessing Psychological Trauma and PTSD (pp. 399-411). Guilford Press.
Creamer, M., Bell, R., & Failla, S. (2003). Psychometric Properties of the Impact of Event Scale – Revised. Behaviour Research and Therapy, 41(12), 1489-1496.
Beck, J. G., Grant, D. M., Clapp, J. D., & Palyo, S. A. (2008). Understanding the Interpersonal Impact of Trauma: Contributions of PTSD and Depression. Journal of Anxiety Disorders, 22(2), 284-300.