ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ- ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ
Περιγραφή
Η Liberal-Conservative Scale συνήθως περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που ζητούν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τις απόψεις τους σχετικά με:
Κοινωνικές Πολιτικές: Απόψεις για κοινωνικά θέματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Οικονομικές Πολιτικές: Στάσεις απέναντι σε οικονομικές προσεγγίσεις, όπως η κρατική παρέμβαση στην οικονομία και οι φόροι.
Θρησκευτικές και Πολιτισμικές Αξίες: Απόψεις για τον ρόλο της θρησκείας και των παραδοσιακών αξιών στη δημόσια ζωή.
Οι συμμετέχοντες συνήθως χρησιμοποιούν κλίμακες συμφωνίας ή έντασης για να αξιολογήσουν διάφορες δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν φιλελεύθερες ή συντηρητικές απόψεις.
Στόχος
Ο στόχος της Liberal-Conservative Scale είναι:
Αξιολόγηση Πολιτικών Στάσεων: Να κατανοήσει την κατεύθυνση και την ένταση των πολιτικών και κοινωνικών στάσεων των ατόμων.
Κατανόηση Κοινωνικών Προτιμήσεων: Να εξετάσει πώς οι πολιτικές στάσεις σχετίζονται με κοινωνικές και πολιτικές προτιμήσεις.
Διαφορετικότητα και Πολυπλοκότητα: Να εντοπίσει τις ποικιλόμορφες στάσεις και τις διακυμάνσεις σε διαφορετικά κοινωνικά και δημογραφικά στρώματα.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Liberal-Conservative Scale περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για να αναδειχθούν οι τάσεις στις πολιτικές και κοινωνικές στάσεις.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για να εξεταστεί η κατανομή των απόψεων και οι σχέσεις μεταξύ διαφορετικών παραμέτρων.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των δηλώσεων και των απαντήσεων για την κατανόηση των υποκείμενων πεποιθήσεων και στάσεων.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω εσωτερικής συνέπειας και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Liberal-Conservative Scale περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πολιτικές και κοινωνικές στάσεις.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
Jost, J. T., Glaser, J., Kruglanski, A. W., & Sulloway, F. J. (2003). “Political Conservatism as Motivated Social Cognition.” Psychological Bulletin, 129(3), 339-375.
Inglehart, R. (1977). “The Silent Revolution: Changing Values and Political Styles Among Western Publics.” Princeton University Press.
Bobbio, N. (1996). “Left and Right: The Significance of a Political Distinction.” University of Chicago Press.
Almond, G. A., & Verba, S. (1963). “The Civic Culture: Political Attitudes and Democracy in Five Nations.” Princeton University Press.
Campbell, A., Converse, P. E., Miller, W. E., & Stokes, D. E. (1960). “The American Voter.” University of Chicago Press.
Eysenck, H. J. (1954). “The Psychology of Politics.” Routledge.