ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΥ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ D
Περιγραφή
Η Mysticism Scale: Research Form D αξιολογεί την εμπειρία του μυστικισμού μέσω διαφόρων διαστάσεων, όπως:
Αίσθηση Ενότητας: Εμπειρίες που σχετίζονται με την αίσθηση της έντονης σύνδεσης με το σύμπαν ή με μια υπερβατική πραγματικότητα.
Αναγνώριση Ενός Υψηλότερου Σκοπού: Η αίσθηση ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη ή σκοπός πίσω από την ύπαρξη.
Εμπειρίες Υπερβατικότητας: Περιλαμβάνει αισθήματα υπέρβασης του προσωπικού εγώ και χρονικής ή χώρου διάστασης.
Εμπειρίες Σημαντικότητας: Η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει βαθιά σημασία ή επίδραση στη ζωή του ατόμου.
Η κλίμακα συνήθως περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που οι συμμετέχοντες αξιολογούν σε μια κλίμακα συμφωνίας ή έντασης.
Στόχος
Ο στόχος της Mysticism Scale: Research Form D είναι:
Αξιολόγηση Μυστικιστικών Εμπειριών: Να μετρήσει την ένταση και την ποιότητα των μυστικιστικών εμπειριών που βιώνουν οι συμμετέχοντες.
Κατανόηση Εμπειριών Υπερβατικότητας: Να κατανοήσει πώς οι μυστικιστικές εμπειρίες επηρεάζουν την προσωπική και πνευματική ζωή των ατόμων.
Εξέταση Σχέσεων με Πνευματικότητα: Να αξιολογήσει τη σύνδεση μεταξύ μυστικιστικών εμπειριών και άλλων πτυχών της πνευματικότητας και της ψυχολογίας.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Mysticism Scale: Research Form D περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για να κατανοηθούν τα μοτίβα και οι τάσεις στις μυστικιστικές εμπειρίες.
Ποσοτική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την ανάλυση της έντασης και της ποιότητας των μυστικιστικών εμπειριών.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των περιγραφών και των αίσθησεων για να αναδειχθεί η πνευματική ή συναισθηματική διάσταση των εμπειριών.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω της εσωτερικής συνέπειας (π.χ., συντελεστής Cronbach’s α) και της εγκυρότητας μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Mysticism Scale: Research Form D περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις μυστικιστικές εμπειρίες.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
James, W. (1902). “The Varieties of Religious Experience: A Study in Human Nature.” Longmans, Green, and Co.
Stace, W. T. (1960). “The Philosophy of Mysticism.” Mind, 69(273), 1-19.
Hood, R. W. (1975). “The Construction and Validation of a Measure of Reported Mystical Experience.” Journal for the Scientific Study of Religion, 14(1), 29-41.
MacDonald, D. A., & MacDonald, G. (2000). “Spirituality and the Psychology of Religion: An Overview.” Journal of Psychology and Theology, 28(2), 91-104.
Forman, R. K. C. (1999). “The Problem of Pure Consciousness: Mysticism and Philosophy.” Journal of Consciousness Studies, 6(2), 88-95.
Pargament, K. I. (1997). “Psychology and Religion: An Introduction.” Guilford Press.