Η ΜΕΤΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΡΩΣΗΣ

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος του “The Post-Experimental Intrinsic Motivation Inventory” (IMI) είναι να αξιολογήσει την εγγενή κινητοποίηση των συμμετεχόντων μετά από την ολοκλήρωση μιας πειραματικής δραστηριότητας ή εργασίας. Το ερωτηματολόγιο αυτό μετρά διάφορες διαστάσεις της εγγενούς κινητοποίησης, όπως η απόλαυση, το ενδιαφέρον, η αντιλαμβανόμενη ικανότητα, η αντιλαμβανόμενη επιλογή και η προσπάθεια.

 

Ανάλυση

 

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται από το IMI περιλαμβάνει:
Περιγραφική Στατιστική: Παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των δεδομένων (π.χ., μέσοι όροι, διακυμάνσεις, ποσοστά) για κάθε υποκλίμακα του IMI.
Ανάλυση Συχνοτήτων: Καταγραφή και ανάλυση της συχνότητας εμφάνισης των απαντήσεων για κάθε ερώτηση.
Συγκριτική Ανάλυση: Σύγκριση των απαντήσεων μεταξύ διαφορετικών ομάδων συμμετεχόντων (π.χ., ανάλογα με την πειραματική συνθήκη).
Συσχέτιση: Εξέταση της σχέσης μεταξύ διαφόρων υποκλιμάκων του IMI και άλλων μεταβλητών που μετρήθηκαν στο πείραμα.
Παραγοντική Ανάλυση: Εξέταση της δομής των υποκλιμάκων του IMI για την επαλήθευση της θεωρητικής κατασκευής του εργαλείου.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση του IMI περιλαμβάνει τη διαδικασία της αξιολόγησης της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του εργαλείου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

Προκαταρκτικών Δοκιμών: Δοκιμή του ερωτηματολογίου σε μικρό δείγμα συμμετεχόντων για τον εντοπισμό και τη διόρθωση προβλημάτων.
Ανάλυση Αξιοπιστίας: Χρήση στατιστικών μεθόδων (όπως Cronbach’s alpha) για την αξιολόγηση της εσωτερικής συνέπειας των υποκλιμάκων του IMI.
Ανάλυση Εγκυρότητας: Εξέταση της εγκυρότητας περιεχομένου, κριτηρίου και κατασκευής για να διασφαλιστεί ότι το ερωτηματολόγιο μετράει αυτό που προορίζεται να μετρήσει.
Διασταυρωμένη Επικύρωση: Χρήση δεδομένων από διαφορετικά δείγματα για την επαλήθευση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων.

 

Βιβλιογραφία

 

Ryan, R. M., & Deci, E. L. (2000). Self-Determination Theory and the Facilitation of Intrinsic Motivation, Social Development, and Well-Being. American Psychologist, 55(1), 68-78.
DeVellis, R. F. (2016). Scale development: Theory and applications (4th ed.). Sage publications.
Fowler, F. J. (2013). Survey research methods (5th ed.). Sage publications.
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (1985). Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. Plenum.
Vallerand, R. J. (1997). Toward a hierarchical model of intrinsic and extrinsic motivation. Advances in Experimental Social Psychology, 29, 271-360.