Περιγραφή

Η Royal Free Interview for Religious and Spiritual Beliefs (RFIRSB) έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει τις θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις μέσω μιας δομημένης συνέντευξης. Η κλίμακα περιλαμβάνει ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές των θρησκευτικών και πνευματικών πεποιθήσεων:
Θρησκευτική Πρακτική: Συχνότητα και τύποι θρησκευτικών πρακτικών (π.χ., προσευχή, συμμετοχή σε θρησκευτικές υπηρεσίες).
Πνευματικές Πεποιθήσεις: Απόψεις και πεποιθήσεις σχετικά με την πνευματικότητα, την έννοια του θεού, ή της υπερφυσικής δύναμης.
Εμπειρίες Θρησκευτικής και Πνευματικής Ζωής: Υποκειμενικές εμπειρίες και συναισθήματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική και πνευματική ζωή.
Επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία: Πώς οι θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την ψυχική ευημερία και την καθημερινή ζωή.
Η συνέντευξη συνήθως διεξάγεται από εκπαιδευμένους συνεντευκτές και μπορεί να είναι ημιδομημένη ή δομημένη, ανάλογα με τις ανάγκες της έρευνας ή της κλινικής πρακτικής.

 

Στόχος

Ο στόχος της RFIRSB είναι:
Αξιολόγηση Θρησκευτικών και Πνευματικών Πεποιθήσεων: Να παρέχει μια λεπτομερή εικόνα των θρησκευτικών και πνευματικών πεποιθήσεων και πρακτικών ενός ατόμου.
Κατανόηση της Επιρροής των Πεποιθήσεων: Να εξετάσει πώς οι θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία, την ευημερία και τη συμπεριφορά.
Παροχή Δεδομένων για Κλινική Παρέμβαση: Να συλλέξει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων που λαμβάνουν υπόψη τις θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις του ατόμου.

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της RFIRSB περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Δεδομένων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων σε κατηγορίες που σχετίζονται με τις θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις.
Σύνθεση Αποτελεσμάτων: Εξέταση των δεδομένων για την κατανόηση των προτύπων και σχέσεων μεταξύ θρησκευτικών και πνευματικών πεποιθήσεων και ψυχικής ευημερίας.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Εκτίμηση της αξιοπιστίας της συνέντευξης μέσω της συνέπειας των αποτελεσμάτων και της εγκυρότητας μέσω της αναλογίας με άλλες μέτρησες της θρησκευτικότητας και πνευματικότητας.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της RFIRSB περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Χρήση της συνέντευξης σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις.
Στατιστική Ανάλυση: Εφαρμογή στατιστικών εργαλείων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της εσωτερικής συνέπειας και της εγκυρότητας της συνέντευξης.

 

Βιβλιογραφία

Koenig, H. G., King, D. E., & Carson, V. B. (2012). “Handbook of Religion and Health.” Oxford University Press.
Pargament, K. I. (1997). “Psychology and Religion: An Introduction.” Guilford Press.
Fetzer Institute (1999). “Multidimensional Measurement of Religiousness/Spirituality for Use in Health Research.” Fetzer Institute.
Hill, P. C., & Pargament, K. I. (2003). “Advances in the Science of Religion and Health: A Review of Research.” Psychology of Religion and Spirituality, 2(3), 237-248.
Ellison, C. G., & Levin, J. S. (1998). “The Religion-Health Connection: Evidence, Theory, and Future Directions.” Health Education & Behavior, 25(3), 700-720.
Gordon, M. M. (1980). “Theoretical Perspectives on Religion and Health.” Journal of Religion and Health, 19(1), 56-65.