Κλίμακα Σιωπής του Εαυτού [TSTSS]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Σιωπής του Εαυτού είναι σχεδιασμένη για την αξιολόγηση του φαινομένου της “σιωπής του εαυτού”, όπου τα άτομα περιορίζουν ή καταπιέζουν τις προσωπικές τους απόψεις, συναισθήματα και ανάγκες λόγω φόβων ή κοινωνικών πιέσεων. Η κλίμακα αυτή εξετάζει κατά πόσο τα άτομα παραμένουν σιωπηλά ή καταπιεσμένα προκειμένου να διατηρήσουν σχέσεις ή να αποφύγουν συγκρούσεις, και πώς αυτό επηρεάζει την ψυχική τους υγεία και την ευημερία τους.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Κλίμακας Σιωπής του Εαυτού είναι να αναλύσει την τάση ενός ατόμου να καταπιέζει τις προσωπικές του σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες. Η κλίμακα βοηθά στην κατανόηση των ψυχολογικών μηχανισμών που οδηγούν σε αυτή τη σιωπή, καθώς και της σχέσης της με την αυτοεκτίμηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ψυχική ευημερία.
Βαθμονόμηση
Η κλίμακα περιλαμβάνει δηλώσεις που βαθμολογούνται σε μια κλίμακα Likert 5 βαθμίδων, (1 = διαφωνώ απόλυτα έως 5 = συμφωνώ απόλυτα). Οι δηλώσεις επικεντρώνονται σε διάφορες πτυχές της σιωπής του εαυτού, όπως την καταπίεση συναισθημάτων, την αποφυγή εκφραστικής σύνδεσης και την επίδραση στην αυτοεκτίμηση.
Βιβλιογραφία
Jack, D. C., & Ali, R. (2010). Silencing the Self Scale. In The Handbook of Women, Stress, and Trauma (pp. 157-174). Routledge.
Jack, D. C. (1991). Silencing the Self: Essays on Emotional Experience and Women’s Development. Harvard University Press.
Jack, D. C. (1995). The silencing of the self and depression. In E. N. K. Stigler & C. L. Snyder (Eds.), Stress and Coping: An Anthology (pp. 76-90). Springer.
Gergen, K. J. (2009). Relational Being: Beyond Self and Community. Oxford University Press.
Blatt, S. J., & Shichman, S. (1983). The Self in Psychopathology: From Theory to Practice. Academic Press.