ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
Περιγραφή
Η Social-Religious-Political Scale (SRPS) περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με τις στάσεις και τις πεποιθήσεις σε τρεις κύριους τομείς:
Κοινωνικά Θέματα: Απόψεις για κοινωνικά ζητήματα όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και η κοινωνική αλλαγή.
Θρησκευτικότητα: Στάσεις προς τη θρησκευτική πίστη, την πρακτική και τις αξίες.
Πολιτική: Στάσεις προς πολιτικά ζητήματα, κόμματα, πολιτικούς και πολιτικές ιδέες.
Οι ερωτήσεις συνήθως απαιτούν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν ή να εκφράσουν τη συμφωνία ή διαφωνία τους με δηλώσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς.
Στόχος
Ο στόχος της SRPS είναι να:
Αξιολογήσει Στάσεις και Πεποιθήσεις: Να κατανοήσει τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των ατόμων σε κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά θέματα.
Αναλύσει τη Σχέση μεταξύ Κοινωνικών, Θρησκευτικών και Πολιτικών Στάσεων: Να εξετάσει πώς οι στάσεις σε αυτούς τους τομείς αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν η μία την άλλη.
Καταγράψει Διαφορετικά Προφίλ Στάσεων: Να δημιουργήσει προφίλ των ατόμων βάσει των στάσεων τους σε κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα.
Ανάλυση
Η ανάλυση της SRPS περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση και Σύνθεση Δεδομένων: Ανάλυση των απαντήσεων για να αναδειχθούν γενικές τάσεις και σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών τομέων.
Σύνθεση Αποτελεσμάτων: Εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι στάσεις σε κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά θέματα αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν τις γενικές πεποιθήσεις των ατόμων.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας (π.χ., συντελεστής Cronbach’s α) και της εγκυρότητάς της μέσω στατιστικών μεθόδων όπως η παραγοντική ανάλυση.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της SRPS περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Χρήση του ερωτηματολογίου σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις στάσεις και τις πεποιθήσεις.
Στατιστική Ανάλυση: Εφαρμογή στατιστικών εργαλείων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της εσωτερικής συνέπειας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
Inglehart, R. (1997). “Modernization and Postmodernization: Cultural, Economic, and Political Change in 43 Societies.” Princeton University Press.
Hofstede, G. (2001). “Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions, and Organizations across Nations.” Sage Publications.
Putnam, R. D., & Campbell, D. E. (2010). “American Grace: How Religion Divides and Unites Us.” Simon & Schuster.
Davis, J. A., & Smith, T. W. (1996). “The Role of Religion in American Society: The Report of the 1996 General Social Survey.” Social Forces, 75(1), 153-172.
Tetlock, P. E. (1986). “A Value Pluralism Model of Political Tolerance.” Journal of Personality and Social Psychology, 50(1), 238-247.
Sherif, M., & Sherif, C. W. (1969). “Social Psychology: A Framework for Research.” Harper & Row.