ΤΟ ΤΕΣΤ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ (ΤΑΤ)
Περιγραφή
Το Thematic Apperception Test (TAT) είναι ένα προβολικό ψυχολογικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από τον Henry A. Murray και την Christiana D. Morgan τη δεκαετία του 1930. Το TAT αποτελείται από μια σειρά από εικόνες που απεικονίζουν ασαφείς και αμφιλεγόμενες καταστάσεις και σκηνές. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν μια ιστορία για κάθε εικόνα, περιγράφοντας τι συμβαίνει, τι οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση και πώς πιθανόν θα εξελιχθεί.
Στόχος
Ο κύριος στόχος του TAT είναι να διερευνήσει τις υποσυνείδητες πτυχές της προσωπικότητας ενός ατόμου, όπως τα κίνητρα, οι επιθυμίες, οι φόβοι και οι εσωτερικές συγκρούσεις. Το TAT χρησιμοποιείται ευρέως σε κλινικές και ερευνητικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση της συναισθηματικής λειτουργίας, της δυναμικής των σχέσεων και των προτύπων σκέψης.
Ανάλυση
Η ανάλυση του TAT περιλαμβάνει αρκετά βήματα:
Διοίκηση: Ο εξεταστής δείχνει στον εξεταζόμενο μια σειρά από 10 έως 20 εικόνες από τις συνολικά 31 διαθέσιμες στο TAT και του ζητά να δημιουργήσει μια ιστορία για καθεμία από αυτές. Ο εξεταστής καταγράφει τις ιστορίες λεπτομερώς.
Περιεχόμενο της Ιστορίας: Οι ιστορίες αναλύονται για το περιεχόμενό τους, περιλαμβάνοντας στοιχεία όπως:
Πρόσωπα και Χαρακτήρες: Ποιοι είναι οι χαρακτήρες στην ιστορία και ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ τους.
Θέματα και Μοτίβα: Τα θέματα που εμφανίζονται στις ιστορίες, όπως η επιτυχία, η αποτυχία, η αγάπη, η απόρριψη.
Συναισθήματα και Κίνητρα: Τα συναισθήματα που εκφράζονται και τα κίνητρα των χαρακτήρων.
Δομική Ανάλυση: Εκτός από το περιεχόμενο, οι ιστορίες αναλύονται και για την δομή τους, όπως η συνοχή και η οργάνωση της αφήγησης.
Ψυχολογική Ερμηνεία: Οι ιστορίες ερμηνεύονται για να αποκαλύψουν τις υποσυνείδητες σκέψεις, τα κίνητρα και τις συναισθηματικές καταστάσεις του εξεταζόμενου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάλυση των αμυντικών μηχανισμών, των συγκρούσεων και των επιθυμιών.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του TAT είναι ποιοτική και βασίζεται στην ερμηνεία των ιστοριών από τον εξεταστή. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την ανάλυση και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, αλλά δεν υπάρχει ένα τυποποιημένο σύστημα βαθμολόγησης όπως σε άλλα ψυχομετρικά εργαλεία. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του TAT εξαρτώνται από την εμπειρία και την εκπαίδευση του εξεταστή.
Βιβλιογραφία
Murray, H. A. (1943). Thematic Apperception Test manual. Harvard University Press.
Morgan, C. D., & Murray, H. A. (1935). A method for investigating fantasies: The thematic apperception test. Archives of Neurology and Psychiatry, 34(2), 289-306.
Bellak, L. (1993). The Thematic Apperception Test, the Children’s Apperception Test, and the Senior Apperception Technique in clinical use (6th ed.). Allyn & Bacon.
Cramer, P. (2004). Storytelling, narrative, and the Thematic Apperception Test. Guilford Press.