Ανοχή στην Ασάφεια [TFA]

 

Ανάλυση

Η Ανοχή στην Ασάφεια (Tolerance for Ambiguity) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που μετρά την ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει και να αποδέχεται αβέβαιες, ασαφείς ή απροσδιόριστες καταστάσεις. Αυτή η ικανότητα είναι σημαντική σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στην επαγγελματική σταδιοδρομία, στις προσωπικές σχέσεις και στην ψυχική υγεία, καθώς οι αβέβαιες και απροσδιόριστες καταστάσεις είναι κοινές και συχνά αναπόφευκτες.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος των εργαλείων μέτρησης της Ανοχής στην Ασάφεια είναι να αξιολογήσουν την προδιάθεση ενός ατόμου να αισθάνεται άνετα ή δυσάρεστα σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από ασάφεια και αβεβαιότητα.

 

Βαθμονόμηση

Τα εργαλεία μέτρησης της Ανοχής στην Ασάφεια εξετάζουν την αβεβαιότητα σε διάφορες πτυχές, όπως την εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη λήψη αποφάσεων. Η βαθμονόμηση γίνεται συνήθως με μια κλίμακα Likert 5 ή 7 βαθμίδων, από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 ή 7 (συμφωνώ απόλυτα). Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών των επιμέρους δηλώσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στην ασάφεια.

 

Βιβλιογραφία

Budner, S. (1962). Intolerance of ambiguity as a personality variable. Journal of Personality, 30(1), 29-50.

Furnham, A., & Ribchester, T. (1995). Tolerance of ambiguity: A review of the concept, its measurement and applications. Current Psychology, 14(3), 179-199.

Norton, R. W. (1975). Measurement of ambiguity tolerance. Journal of Personality Assessment, 39(6), 607-619.

McLain, D. L. (1993). The MSTAT-I: A new measure of an individual’s tolerance for ambiguity. Educational and Psychological Measurement, 53(1), 183-189.

Grenier, S., Barrette, A. M., & Ladouceur, R. (2005). Intolerance of uncertainty and intolerance of ambiguity: Similarities and differences. Personality and Individual Differences, 39(3), 593-600.