Κλίμακα Ανοχής-Μη Ανοχής στην Ασάφεια [TIA]
Ανάλυση
Η Κλίμακα Ανοχής-Μη Ανοχής στην Ασάφεια σχεδιάστηκε για να μετρήσει την ικανότητα των ατόμων να αντιμετωπίζουν καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, ασάφεια ή έλλειψη σαφών πληροφοριών. Η ανοχή στην ασάφεια αναφέρεται στην άνεση με την οποία ένα άτομο αντιμετωπίζει ασαφείς καταστάσεις, ενώ η μη ανοχή στην ασάφεια αναφέρεται στην τάση του ατόμου να αισθάνεται άγχος ή δυσφορία σε τέτοιες καταστάσεις.
Στόχος
Ο στόχος της TIA είναι να αξιολογήσει την προδιάθεση ενός ατόμου να αισθάνεται άνετα ή δυσάρεστα σε καταστάσεις αβεβαιότητας και ασάφειας. Τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της ανοχής στην ασάφεια και της ψυχολογικής ευεξίας, της απόδοσης σε εργασιακά περιβάλλοντα, και της γενικής προσαρμοστικότητας.
Βαθμονόμηση
Η TIA περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που βαθμολογούνται σε μια κλίμακα Likert 7 βαθμίδων, από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 7 (συμφωνώ απόλυτα). Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το άθροισμα των βαθμολογιών των επιμέρους δηλώσεων, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή στην ασάφεια και χαμηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν μεγαλύτερη μη ανοχή στην ασάφεια.
Βιβλιογραφία
Budner, S. (1962). Intolerance of ambiguity as a personality variable. Journal of Personality, 30(1), 29-50.
Norton, R. W. (1975). Measurement of ambiguity tolerance. Journal of Personality Assessment, 39(6), 607-619.
Furnham, A., & Ribchester, T. (1995). Tolerance of ambiguity: A review of the concept, its measurement and applications. Current Psychology, 14(3), 179-199.
Grenier, S., Barrette, A. M., & Ladouceur, R. (2005). Intolerance of uncertainty and intolerance of ambiguity: Similarities and differences. Personality and Individual Differences, 39(3), 593-600.
McLain, D. L. (1993). The MSTAT-I: A new measure of an individual’s tolerance for ambiguity. Educational and Psychological Measurement, 53(1), 183-189