ΚΛΙΜΑΚΑ : ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ
Περιγραφή
Η Trait Forgivingness Scale περιλαμβάνει ερωτήσεις ή δηλώσεις που αξιολογούν την προδιάθεση του ατόμου προς τη συγχώρεση σε καθημερινές καταστάσεις. Οι κύριες πτυχές που συνήθως καλύπτονται περιλαμβάνουν:
Διάθεση για Συγχώρεση: Η γενική τάση του ατόμου να συγχωρεί άλλους όταν τους έχουν προκαλέσει κακό ή αδικία.
Αντιμετώπιση Παραπόνων: Η ικανότητα του ατόμου να αφήνει πίσω του τα αρνητικά συναισθήματα και να επανασυνδέεται με άλλους μετά από συγκρούσεις ή διαφωνίες.
Στάσεις απέναντι στην Επίλυση Συγκρούσεων: Η προθυμία να αποδεχτεί ή να αναγνωρίσει την ανάγκη για συγχώρεση ως μέρος της επίλυσης διαφορών.
Οι συμμετέχοντες συνήθως απαντούν σε μια κλίμακα συμφωνίας ή έντασης (π.χ., απόλυτη συμφωνία έως απόλυτη διαφωνία) για να αξιολογήσουν διάφορες δηλώσεις που σχετίζονται με τη συγχώρεση.
Στόχος
Ο στόχος της Trait Forgivingness Scale είναι:
Αξιολόγηση Συγχωρητικής Διάθεσης: Να μετρήσει την τάση ενός ατόμου να συγχωρεί άλλους σε διάφορες καταστάσεις.
Κατανόηση Συναισθηματικών Αντιδράσεων: Να κατανοήσει πώς η διάθεση για συγχώρεση επηρεάζει την ψυχική υγεία και τις σχέσεις.
Εξέταση Σχέσεων και Επικοινωνίας: Να αναλύσει πώς η διάθεση για συγχώρεση σχετίζεται με την ποιότητα των σχέσεων και την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας.
Ανάλυση
Η ανάλυση της Trait Forgivingness Scale περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Απαντήσεων: Ομαδοποίηση των απαντήσεων για την κατανόηση των τάσεων στη συγχωρητικότητα.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών εργαλείων για την εκτίμηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας. Αυτό περιλαμβάνει αναλύσεις όπως η ανάλυση παραγόντων και η ανάλυση συσχέτισης.
Ποιοτική Ανάλυση: Εξέταση των απαντήσεων για την κατανόηση των υποκείμενων συναισθημάτων και πεποιθήσεων που σχετίζονται με τη συγχώρεση.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας της κλίμακας μέσω συντελεστή Cronbach’s α και της εγκυρότητάς της μέσω παραγοντικής ανάλυσης.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της Trait Forgivingness Scale περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Εφαρμογή της κλίμακας σε διάφορους πληθυσμούς για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διάθεση για συγχώρεση.
Στατιστική Ανάλυση: Χρήση στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων και την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας.
Βιβλιογραφία
McCullough, M. E., Kurzban, R., & Tabak, B. A. (2013). “Cognitive mechanisms in forgiveness and their relationships with justice and revenge.” In M. W. Scherer, S. J. Coyne, & P. D. Hawkins (Eds.), Handbook of Forgiveness. Routledge.
Berry, J. W., Worthington, E. L., Parrott, L., O’Connor, L., & Wade, N. G. (2005). “Forgiveness, psychological well-being, and the outcome of substance abuse treatment.” Journal of Clinical Psychology, 61(4), 493-508.
Friedman, M., & Miller, L. (2001). “Trait Forgivingness and Well-Being: Relationships with Spirituality, Social Support, and Health.” Journal of Social and Clinical Psychology, 20(1), 1-20.
Worthington, E. L., & Scherer, M. (2004). “Forgiveness and reconciliation: Theory and application.” In R. A. Emmons & J. M. McCullough (Eds.), The Psychology of Gratitude. Oxford University Press.
Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). “Using Multivariate Statistics.” Pearson.