Έκδοση Ψυχοθεραπείας της Κλίμακας Αξιολόγησης Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ (URICA).

 

Περιγραφή

 

Η Έκδοση Ψυχοθεραπείας της Κλίμακας Αξιολόγησης Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ (University of Rhode Island Change Assessment Scale – URICA) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση των σταδίων αλλαγής συμπεριφοράς σε άτομα που συμμετέχουν σε ψυχοθεραπεία. Η κλίμακα αυτή βασίζεται στο διαθεωρητικό μοντέλο αλλαγής των Prochaska και DiClemente, το οποίο περιγράφει την αλλαγή συμπεριφοράς ως μια διαδικασία που περνά μέσα από διάφορα στάδια.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος της Έκδοσης Ψυχοθεραπείας της URICA είναι να μετρήσει την ετοιμότητα του ατόμου για αλλαγή στη συμπεριφορά του, καθώς και την πρόοδο που κάνει κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Το εργαλείο αυτό βοηθά τους θεραπευτές να κατανοήσουν καλύτερα το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το άτομο όσον αφορά την αλλαγή, επιτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τις θεραπευτικές τους παρεμβάσεις ανάλογα με την ετοιμότητα και τις ανάγκες του ατόμου.

 

Ανάλυση

 

Η URICA περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που σχετίζονται με τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του ατόμου σχετικά με την αλλαγή. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με κάθε δήλωση χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert, συνήθως από 1 (διαφωνώ απόλυτα) έως 5 (συμφωνώ απόλυτα).

Τα τέσσερα κύρια στάδια της αλλαγής που αξιολογούνται από την URICA είναι:
Προ-στοχασμός (Precontemplation): Το άτομο δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του στο άμεσο μέλλον.
Στοχασμός (Contemplation): Το άτομο σκέφτεται να αλλάξει τη συμπεριφορά του αλλά δεν έχει δεσμευτεί πλήρως.
Προετοιμασία (Preparation): Το άτομο σχεδιάζει να αλλάξει τη συμπεριφορά του σύντομα και μπορεί να έχει κάνει κάποια αρχικά βήματα.
Δράση (Action): Το άτομο έχει αλλάξει πρόσφατα τη συμπεριφορά του και εργάζεται ενεργά για να διατηρήσει αυτή την αλλαγή.

 

Βαθμονόμηση

 

Η βαθμονόμηση της Έκδοσης Ψυχοθεραπείας της URICA περιλαμβάνει την ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων για κάθε δήλωση και τον υπολογισμό των συνολικών βαθμολογιών για κάθε στάδιο αλλαγής. Οι συνολικές βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί το στάδιο της αλλαγής στο οποίο βρίσκεται το άτομο. Η ανάλυση αυτή επιτρέπει στους θεραπευτές να εντοπίσουν τα στάδια στα οποία οι πελάτες τους χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και καθοδήγηση.

 

Βιβλιογραφία

 

Prochaska, J.O., & DiClemente, C.C. (1983). Stages and processes of self-change of smoking: Toward an integrative model of change. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 51(3), 390-395.
McConnaughy, E.A., Prochaska, J.O., & Velicer, W.F. (1983). Stages of change in psychotherapy: Measurement and sample profiles. Psychotherapy: Theory, Research & Practice, 20(3), 368-375.
Norcross, J.C., Krebs, P.M., & Prochaska, J.O. (2011). Stages of change. Journal of Clinical Psychology, 67(2), 143-154.
DiClemente, C.C., & Prochaska, J.O. (1998). Toward a comprehensive, transtheoretical model of change: Stages of change and addictive behaviors. In W.R. Miller & N. Heather (Eds.), Treating Addictive Behaviors (2nd ed., pp. 3-24). New York: Plenum Press.