Ερωτηματολόγιο ανεπιθύμητων σεξουαλικών εμπειριών παιδικής ηλικίας
Περιγραφή
Το Unwanted Childhood Sexual Experiences Questionnaire (UCSEQ) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει και να καταγράψει ανεπιθύμητες σεξουαλικές εμπειρίες που μπορεί να έχουν βιώσει τα άτομα κατά την παιδική τους ηλικία. Το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιείται συχνά σε ερευνητικά πλαίσια για την κατανόηση της έκτασης και των επιπτώσεων αυτών των εμπειριών στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη του ατόμου. Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των στόχων, της ανάλυσης και της βαθμονόμησης της κλίμακας, καθώς και σχετική βιβλιογραφία.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι του Unwanted Childhood Sexual Experiences Questionnaire είναι:
Αξιολόγηση της έκτασης των εμπειριών: Καταγραφή του είδους και της συχνότητας των ανεπιθύμητων σεξουαλικών εμπειριών στην παιδική ηλικία.
Κατανόηση των επιπτώσεων: Εξέταση της επίδρασης αυτών των εμπειριών στην ψυχική υγεία, τη συμπεριφορά και την κοινωνική ανάπτυξη.
Ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης: Παροχή δεδομένων για τη δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης και υποστήριξης για τα θύματα τέτοιων εμπειριών.
Ανάλυση
Το UCSEQ αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων που καλύπτουν διάφορες πτυχές των ανεπιθύμητων σεξουαλικών εμπειριών:
Φύση των εμπειριών: Ερωτήσεις που περιγράφουν το είδος των εμπειριών (π.χ., ανάρμοστη επαφή, εκμετάλλευση).
Συχνότητα: Αξιολόγηση του πόσο συχνά συνέβησαν αυτές οι εμπειρίες.
Συνθήκες: Καταγραφή του πλαισίου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν οι εμπειρίες (π.χ., τοποθεσία, παρουσία άλλων).
Συναισθηματική αντίδραση: Εξέταση των συναισθηματικών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις εμπειρίες, όπως φόβος, ντροπή ή σύγχυση.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας κλίμακα Likert για να περιγράψουν τη συχνότητα και την ένταση των εμπειριών και των συναισθηματικών αντιδράσεων.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του UCSEQ περιλαμβάνει:
Συνολική βαθμολογία: Μια εκτίμηση της έκτασης των ανεπιθύμητων εμπειριών.
Υποκλίμακες: Βαθμολογίες για διάφορες διαστάσεις, όπως φύση, συχνότητα και συναισθηματική αντίδραση.
Αυτές οι βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για να εντοπιστούν τα άτομα που μπορεί να χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και να αναπτύξουν στοχευμένες παρεμβάσεις.
Βιβλιογραφία
Finkelhor, D., Shattuck, A., Turner, H. A., & Hamby, S. L. (2014). The Lifetime Prevalence of Child Sexual Abuse and Sexual Assault Assessed in Late Adolescence. Journal of Adolescent Health, 55(3), 329-333.
Briere, J., & Elliott, D. M. (2003). Prevalence and Psychological Sequelae of Self-Reported Childhood Physical and Sexual Abuse in a General Population Sample of Men and Women. Child Abuse & Neglect, 27(10), 1205-1222.
Kendall-Tackett, K. A., Williams, L. M., & Finkelhor, D. (1993). Impact of Sexual Abuse on Children: A Review and Synthesis of Recent Empirical Studies. Psychological Bulletin, 113(1), 164-180.