Κλίμακα Οπτική αναλογική
Περιγραφή
Οι Visual Analogue Scales (VAS) είναι εργαλεία μέτρησης που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της έντασης ή της συχνότητας ενός φαινομένου, συχνά υποκειμενικού χαρακτήρα, όπως ο πόνος, το άγχος ή η ικανοποίηση. Το VAS είναι μια γραμμή συνεχούς μήκους, συνήθως 10 εκατοστών, όπου οι συμμετέχοντες τοποθετούν ένα σημάδι για να υποδείξουν τη θέση τους σε σχέση με δύο άκρα που αντιπροσωπεύουν τα όρια της μέτρησης.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι των Visual Analogue Scales είναι:
Υποκειμενική αξιολόγηση: Επιτρέπουν στα άτομα να εκφράσουν με ακρίβεια και ευαισθησία τις υποκειμενικές τους εμπειρίες, όπως τον πόνο ή το στρες.
Ποσοτικοποίηση συναισθημάτων: Μετατρέπουν ποιοτικές αξιολογήσεις σε ποσοτικά δεδομένα, διευκολύνοντας την ανάλυση και τη σύγκριση.
Ευκολία στη χρήση: Παρέχουν ένα απλό, εύχρηστο εργαλείο που απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για την εφαρμογή του.
Ανάλυση
Η χρήση των VAS περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Σχεδίαση της κλίμακας:
Μια γραμμή μήκους 10 εκατοστών με άκρα που ορίζουν τα όρια της μέτρησης (π.χ., “καθόλου πόνος” έως “αφόρητος πόνος”).
Οδηγίες προς τους συμμετέχοντες:
Οι συμμετέχοντες καλούνται να τοποθετήσουν ένα σημάδι κατά μήκος της γραμμής για να υποδείξουν την ένταση ή τη συχνότητα της εμπειρίας τους.
Συλλογή δεδομένων:
Οι μετρήσεις μετατρέπονται σε αριθμητικές τιμές μετρώντας την απόσταση από το αριστερό άκρο της γραμμής έως το σημείο που έχει σημειώσει ο συμμετέχων, συνήθως σε χιλιοστά (0-100).
Ανάλυση:
Τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στατιστική ανάλυση των υποκειμενικών αξιολογήσεων, επιτρέποντας συγκρίσεις μεταξύ ομάδων ή καταστάσεων.
.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση του VAS είναι συνεχής και επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των υποκειμενικών εμπειριών με μεγάλη ευαισθησία:
0: Αντιπροσωπεύει την απουσία του χαρακτηριστικού (π.χ., καθόλου πόνος).
100: Αντιπροσωπεύει τη μέγιστη ένταση του χαρακτηριστικού (π.χ., αφόρητος πόνος).
Η ακρίβεια της μέτρησης επιτρέπει λεπτομερείς συγκρίσεις μεταξύ μεμονωμένων αξιολογήσεων και αλλαγών με την πάροδο του χρόνου.
Βιβλιογραφία
Aitken, R. C. (1969). Measurement of Feelings Using Visual Analogue Scales. Proceedings of the Royal Society of Medicine, 62(10), 989-993.
McCormack, H. M., Horne, D. J., & Sheather, S. (1988). Clinical Applications of Visual Analogue Scales: A Critical Review. Psychological Medicine, 18(4), 1007-1019.
Gift, A. G. (1989). Visual Analogue Scales: Measurement of Subjective Phenomena. Nursing Research, 38(5), 286-288.