Δείκτης Αναπηρίας Φωνής [VHI-30]

 

Ανάλυση

Ο Δείκτης Αναπηρίας Φωνής είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να καταγράψει την αντίληψη του ατόμου για το πώς η φωνητική του κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή του ζωή και την ψυχολογική του ευημερία.

 

Στόχος

Ο κύριος στόχος του Δείκτη Αναπηρίας Φωνής είναι να μετρήσει το βαθμό στον οποίο μια διαταραχή της φωνής επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να παρέχει δεδομένα για τη δημιουργία ενός σχεδίου θεραπείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου.

 

Βαθμονόμηση

Η κλίμακα αποτελείται από 30 δηλώσεις χωρισμένες σε τρεις υποκατηγορίες: Συναισθηματική (10 δηλώσεις), Λειτουργική (10 δηλώσεις) και Σωματική (10 δηλώσεις). Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια κλίμακα Likert από 0 (Ποτέ) έως 4 (Πάντοτε). Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 120, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη επίδραση της φωνητικής διαταραχής στην ποιότητα ζωής.

 

Βιβλιογραφία

Jacobson, B. H., Johnson, A., Grywalski, C., Silbergleit, A., Jacobson, G., Benninger, M. S., & Newman, C. W. (1997). The Voice Handicap Index (VHI): Development and validation. American Journal of Speech-Language Pathology, 6(3), 66-70.

Rosen, C. A., Lee, A. S., Osborne, J., Zullo, T., & Murry, T. (2004). Development and validation of the Voice Handicap Index-10. The Laryngoscope, 114(9), 1549-1556.