Voice-Related Quality of Life [V-RQOL-10]
Κλίμακα ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την φωνή [ΚΠΖΦ-10]
Ανάλυση και Στόχος Κλίμακας
Η κλίμακα ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την φωνή (Voice-Related Quality of Life) σχεδιάστηκε και σταθμίστηκε από τους Hogikyan και Sethuraman το 1999. Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στην επίδραση που έχει μία φωνητική διαταραχή στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η ποσοτικοποίηση της επίδρασης της βλάβης δεν είναι διαδικασία, καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ακόμα, η σοβαρότητα της δυσλειτουργίας εξαρτάται από την δραστηριοποίηση του ατόμου. Το [V-RQOL-10] χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την κατανόηση της αντίληψής του ασθενούς για το πώς η φωνή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του.
Βαθμονόμηση και Στατιστική Ανάλυση Κλίμακας
Η κλίμακα αποτελείται από 10 προτάσεις όπου ο ασθενής επιλέγει από μία κλίμακα 5 επιλογών την συχνότητα που του ταιριάζει για κάθε ερώτηση. Η κλίμακα βαθμολογείται από 1 έως 5, με το 1= κανένα πρόβλημα και το 5= δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερα. Οι προτάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση το θεματικό τους πλαίσιο, την κοινωνική (social function ) -συναισθηματική (emotional function) και την σωματική λειτουργία (physical function). Με βάση το [V-RQOL-10] ο κλινικός, μπορεί να έχει μια καλύτερη εικόνα της επίδρασης της βλάβης στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς (Hogikyan & Sethuraman, 1999). Η κλίμακα μεταφράστηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με τα « Ελάχιστα Κριτήρια Μετάφρασης» από δύο Ελληνίδες λογοθεραπεύτριες και πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το 2008 και η ανάλυση δεδομένων που προέκυψε πραγματοποιήθηκε με την χρήση του SPSS. Στην συνέχεια η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Σχολής Λογοθεραπείας των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. (Behrman & Finan, 2018)
Εγκυρότητα και Αξιοπιστία
Το μέτρο V-RQOL των 10 στοιχείων παρουσιάζει καλές επιδόσεις στις δοκιμές αξιοπιστίας, εγκυρότητας και ανταπόκρισης και φέρει χαμηλή επιβάρυνση. Η μέτρηση της V-RQOL αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στην αξιολόγηση των δυσφωνικών ασθενών και των θεραπευτικών αποτελεσμάτων τους. Το πόρισμα που προέκυψε για την κλίμακα ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την φωνή ήταν η εξαιρετική εσωτερική εγκυρότητα ( Cronbach’s a= 0.93 ) και υψηλό βαθμό αξιοπιστίας (Pearson Correlation PCC =0,93, P=0,000) (Behrman & Finan, 2018). Παρατηρήθηκε ότι η ελληνική εκδοχή της Κλίμακας Ποιότητας Ζωής που σχετίζονται με την φωνή φαίνεται πως αποτελεί ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο που πιθανότατα να συνεισφέρει σημαντικά στην αξιολόγηση ασθενών με διαταραχές φωνής
Βιβλιογραφία
Behrman, A. & Finan, D., 2018. Speech and Voice Science. 3 επιμ. San Diego: Plural Publishing
Boone, D. R., McFarlane, S. C., Von Berg, S. L. & Zraick, R. I., 2016. Η Φωνή και η Θεραπεία της. 9 επιμ. Αθήνα: Κωνσταντάρας Ιατρικές Εκδόσεις.
Boseley, M. E., Cunningham, M. ]., Volk, M. 8., & Hartnick, C. ]. (2006). Validation of the pediatric voice-related quality-of-life survey. Archives of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, 132, 717-720.
Branski, R. c., Cukier-Blaj, 8., Pusic, A., Cano, S. J., Klassen, A., Mener, D., et al. (2010). Measuring quality of life in dysphonic patients: A systematic review of content development in patient-reported outcomes measures. Journal of Voice, 24, 193-198.
Hogikyan, N. D., & Sethuraman, G. (1999). Validation of an instrument to measure voice-related quality of life (V-RQOL). Journal of voice, 13(4), 557-569.
Hogikyan, N. D., 8L Sethuraman, G. (1999). Validation of an instrument to measure voicelrelated quality of life (V-RQOL) . Journad of Voice, 13,557-569.
Schwanfelder et al., 2008. Voice-Related Quality of Life: Structure, Validity and Factors of the German Questionnaire. Folia Phoniatrica et Logopaedica 60(5):241-8
Sielska-Badurek et al., 2015 Adaptation and Validation of the Voice-Related Quality of Life Measure Into Polish. Journal of Voice. 30, 6, 773.e7-773.e12
Για την ανάπτυξη και ανάλυση των δεδομένων έρευνας με βάση την παραπάνω κλίμακα, καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!