Περιγραφή
Η WORCS περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με τις στρατηγικές θρησκευτικής αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Οι στρατηγικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Προσευχή: Χρήση της προσευχής ως μέσο για ανακούφιση ή καθοδήγηση.
Αναζήτηση Στήριξης από Θρησκευτική Κοινότητα: Επικοινωνία με μέλη της θρησκευτικής κοινότητας για υποστήριξη.
Πνευματικός Διαλογισμός: Χρήση του διαλογισμού για πνευματική ηρεμία.
Πίστη στη Θεία Βούληση: Πεποίθηση ότι οι δυσκολίες είναι μέρος ενός θεϊκού σχεδίου.
Θρησκευτικά Τελετουργικά: Συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.
Ανάγνωση Ιερών Κειμένων: Διαβάσματα που παρέχουν καθοδήγηση ή ανακούφιση.
Θρησκευτική Συγχώρεση: Αναζήτηση συγχώρεσης μέσω θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Χρήση Θρησκευτικών Ύμνων ή Τραγουδιών: Χρήση θρησκευτικής μουσικής για συναισθηματική στήριξη.
Στήριξη στην Θρησκευτική Πίστη: Εμπιστοσύνη στην πίστη για την αντιμετώπιση προκλήσεων.
Οι συμμετέχοντες βαθμολογούν τη συχνότητα ή την ένταση με την οποία χρησιμοποιούν αυτές τις στρατηγικές σε μια κλίμακα (π.χ., από 1 «ποτέ» έως 5 «πάντα»).
Στόχος
Ο κύριος στόχος της WORCS είναι να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα χρησιμοποιούν τις θρησκευτικές στρατηγικές ως μέσο αντιμετώπισης. Ειδικότερα, οι στόχοι περιλαμβάνουν:
Αξιολόγηση Στρατηγικών Θρησκευτικής Αντιμετώπισης: Να εντοπιστούν οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε περιόδους στρες.
Κατανόηση της Σχέσης Μεταξύ Θρησκευτικών Στρατηγικών και Ψυχολογικής Ευημερίας: Να διερευνηθεί πώς η χρήση θρησκευτικών στρατηγικών επηρεάζει την ψυχική ευημερία.
Ανάλυση Στρατηγικών σε Διάφορους Πληθυσμούς: Να κατανοηθεί η χρήση θρησκευτικών στρατηγικών σε διάφορους πληθυσμούς και πολιτισμικά πλαίσια.
Ανάλυση
Η ανάλυση της WORCS περιλαμβάνει:
Κατηγοριοποίηση Στρατηγικών: Εξέταση των στρατηγικών που χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο συχνά.
Σύνθεση και Ερμηνεία Δεδομένων: Ανάλυση των απαντήσεων για την κατανόηση των γενικών τάσεων και της σχέσης μεταξύ των στρατηγικών και των ψυχολογικών δεικτών.
Αξιοπιστία και Εγκυρότητα: Αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της κλίμακας μέσω στατιστικών αναλύσεων όπως η ανάλυση εσωτερικής συνέπειας (π.χ., συντελεστής Cronbach’s α) και η παραγοντική ανάλυση.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση της WORCS περιλαμβάνει:
Συλλογή Δεδομένων: Χρήση του ερωτηματολογίου για τη συλλογή δεδομένων από τους συμμετέχοντες.
Στατιστική Ανάλυση: Εφαρμογή στατιστικών μεθόδων για την ανάλυση των δεδομένων, όπως η ανάλυση εσωτερικής συνέπειας και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση των στρατηγικών.
Βιβλιογραφία
Pargament, K. I. (1997). “Psychology and Religion: An Introduction.” Guilford Press.
Pargament, K. I., Koenig, H. G., & Perez, L. M. (2000). “The many methods of religious coping: Development and initial validation of the RCOPE.” Journal of Clinical Psychology, 56(4), 519-543.
Fitchett, G., & Murphy, P. E. (1994). “The Relationship Between Religious Coping and Psychological Adjustment to Illness.” Journal of Behavioral Medicine, 17(5), 533-546.