Κλίμακα πειραγμάτων με βάση το βάρος

 

Περιγραφή

Η Weight-Based Teasing Scale (WBTS) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο σχεδιασμένο για να αξιολογεί την εμπειρία του κοροϊδέματος και των αρνητικών σχολίων που σχετίζονται με το βάρος ενός ατόμου. Η κλίμακα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την κατανόηση των επιπτώσεων της παρενόχλησης και του στιγματισμού που βασίζεται στο βάρος, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Χρησιμοποιείται ευρέως σε έρευνες και κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση των ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κοροϊδέματος.

 

Στόχος

Οι κύριοι στόχοι της Weight-Based Teasing Scale είναι:
Αξιολόγηση της εμπειρίας κοροϊδέματος: Μέτρηση της συχνότητας και της έντασης του κοροϊδέματος που αντιμετωπίζει ένα άτομο λόγω του βάρους του.
Κατανόηση των ψυχολογικών επιπτώσεων: Εξέταση του πώς το κοροϊδεύμα λόγω βάρους επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Υποστήριξη παρεμβάσεων: Παροχή δεδομένων για την ανάπτυξη προγραμμάτων παρέμβασης και υποστήριξης για θύματα κοροϊδέματος λόγω βάρους.

 

Ανάλυση

Η WBTS περιλαμβάνει μια σειρά ερωτήσεων που εξετάζουν διάφορες πτυχές της εμπειρίας κοροϊδέματος:
Συχνότητα του κοροϊδέματος:
Αξιολόγηση του πόσο συχνά το άτομο δέχεται κοροϊδέματα σχετικά με το βάρος του.
Πηγές του κοροϊδέματος:
Αναγνώριση των πηγών του κοροϊδέματος, όπως συνομήλικοι, οικογένεια ή άλλα άτομα στο περιβάλλον του.
Τύποι κοροϊδέματος:
Καταγραφή των διαφορετικών μορφών κοροϊδέματος, όπως λεκτικές επιθέσεις, γελοιοποίηση και αρνητικά σχόλια.
Συναισθηματικές αντιδράσεις:
Αξιολόγηση των συναισθηματικών επιπτώσεων, όπως ντροπή, άγχος και απομόνωση.
Οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια κλίμακα Likert, συνήθως 5 σημείων, από “ποτέ” έως “πολύ συχνά”, για να περιγράψουν τη συχνότητα και την ένταση της εμπειρίας τους με το κοροϊδέμα.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της WBTS περιλαμβάνει:
Συνολική βαθμολογία κοροϊδέματος: Συγκεντρωτική βαθμολογία που αντικατοπτρίζει το επίπεδο και την ένταση του κοροϊδέματος που βιώνει το άτομο.
Υποκλίμακες: Βαθμολογίες για διαφορετικές διαστάσεις, όπως η συχνότητα, οι πηγές και οι συναισθηματικές αντιδράσεις στο κοροϊδέμα.
Αυτές οι βαθμολογίες βοηθούν στην αναγνώριση των επιπτώσεων του κοροϊδέματος και στην ανάπτυξη στρατηγικών υποστήριξης και παρέμβασης για τα άτομα που το βιώνουν.

 

Βιβλιογραφία

Puhl, R. M., & Latner, J. D. (2007). Stigma, Obesity, and the Health of the Nation’s Children. Psychological Bulletin, 133(4), 557-580.
Juvonen, J., Lessard, L. M., Schacter, H. L., & Suchilt, L. (2017). Emotional Implications of Weight Stigma Across Middle School: The Role of Weight-Based Peer Discrimination. Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, 46(1), 150-158.
Neumark-Sztainer, D., Falkner, N., Story, M., Perry, C., Hannan, P. J., & Mulert, S. (2002). Weight-teasing among Adolescents: Correlations with Weight Status and Disordered Eating Behaviors. International Journal of Obesity, 26(1), 123-131.