Σταθμισμένα Θέματα Μέτρο Οικογενειακής Σεξουαλικής Επικοινωνίας
Περιγραφή
Η κλίμακα Weighted Topics Measure of Family Sexual Communication είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της επικοινωνίας σχετικά με θέματα σεξουαλικής υγείας εντός της οικογένειας. Αυτό το εργαλείο στοχεύει στη μέτρηση της ποιότητας και της συχνότητας των συζητήσεων για σεξουαλικά θέματα μεταξύ γονέων και παιδιών. Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των στόχων, της ανάλυσης και της βαθμονόμησης της κλίμακας, καθώς και σχετική βιβλιογραφία.
Στόχος
Ο κύριος στόχος της Weighted Topics Measure of Family Sexual Communication είναι να αξιολογήσει την έκταση και το βάθος της σεξουαλικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα:
Ποσοτική αξιολόγηση: Αξιολόγηση της συχνότητας με την οποία συζητούνται διάφορα σεξουαλικά θέματα.
Ποιοτική αξιολόγηση: Κατανόηση του πόσο λεπτομερώς και με ποιον τρόπο συζητούνται αυτά τα θέματα.
Προσδιορισμός εμποδίων: Αναγνώριση των παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν την ανοικτή επικοινωνία για θέματα σεξουαλικής υγείας.
Ανάλυση
Η κλίμακα περιλαμβάνει διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως:
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Προφυλάξεις και πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)
Θέματα συναίνεσης και σεξουαλικών σχέσεων
Αντισύλληψη και προγραμματισμός οικογένειας
Κάθε θέμα αξιολογείται ως προς τη συχνότητα και το βάθος με το οποίο συζητείται. Οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεων που αναλύουν τη σημασία κάθε θέματος στην οικογενειακή επικοινωνία.
Βαθμονόμηση
Η βαθμονόμηση πραγματοποιείται με βάση δύο κύριους άξονες:
Συχνότητα συζητήσεων: Οι συμμετέχοντες αξιολογούν πόσο συχνά συζητείται κάθε θέμα, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert (π.χ., 1 = ποτέ, 5 = πολύ συχνά).
Βάθος συζητήσεων: Οι συμμετέχοντες αξιολογούν το βάθος της συζήτησης, λαμβάνοντας υπόψη την πληρότητα και τη λεπτομέρεια των πληροφοριών που ανταλλάσσονται.
Η τελική βαθμολογία προκύπτει από τον συνδυασμό της συχνότητας και του βάθους των συζητήσεων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της ποιότητας της οικογενειακής επικοινωνίας.
Βιβλιογραφία
Jaccard, J., & Dittus, P. J. (1993). Parent-adolescent communication about premarital pregnancy. Family Relations, 42(4), 306-312.
Warren, C. W., et al. (1997). Family discussion about sex, and the use of birth control and condoms by teens. Family Planning Perspectives, 29(5), 220-225.
Kirby, D. (2001). Emerging Answers: Research Findings on Programs to Reduce Teen Pregnancy (Summary). American Journal of Health Education, 32(5), 287-291.