Ερωτηματολόγιο μη Παραδοσιακής Σεξουαλικότητας Γυναικών

 

Περιγραφή

Το Women’s Nontraditional Sexuality Questionnaire (WNSQ) είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει πτυχές της μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας στις γυναίκες. Αυτό περιλαμβάνει ενδιαφέροντα και εμπειρίες πέρα από τις παραδοσιακές, ετεροκανονικές νόρμες. Το ερωτηματολόγιο εξετάζει την ποικιλία στις σεξουαλικές ταυτότητες, τις πρακτικές και τις στάσεις που μπορεί να έχουν οι γυναίκες. Ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των στόχων, της ανάλυσης και της βαθμονόμησης της κλίμακας, καθώς και σχετική βιβλιογραφία.

Στόχος

Οι κύριοι στόχοι του Women’s Nontraditional Sexuality Questionnaire είναι:
Αξιολόγηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών πρακτικών: Εξέταση των εμπειριών που δεν εντάσσονται στις παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις.
Κατανόηση της σεξουαλικής ταυτότητας: Εξερεύνηση της αυτοαντίληψης των γυναικών για την ταυτότητά τους και την έκφραση της σεξουαλικότητάς τους.
Εκτίμηση των σεξουαλικών στάσεων και πεποιθήσεων: Καταγραφή των στάσεων απέναντι σε μη παραδοσιακές μορφές σεξουαλικότητας και σχέσεων.

Ανάλυση

Το WNSQ αποτελείται από πολλαπλές ενότητες που καλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις της μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας:

Σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμός: Ερωτήσεις που αφορούν τη σεξουαλική αυτοαντίληψη και τις έλξεις.
Σεξουαλικές πρακτικές: Εξερεύνηση των διαφορετικών μορφών σεξουαλικής έκφρασης που μπορεί να υιοθετούν οι γυναίκες, όπως πολυαμορία, BDSM, κ.ά.
Στάσεις προς τη σεξουαλικότητα: Ανάλυση των στάσεων και των κοινωνικών επιρροών που επηρεάζουν τις απόψεις των γυναικών για τη σεξουαλικότητά τους.
Οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια κλίμακα Likert 5 σημείων, που κυμαίνεται από “καθόλου σύμφωνη” έως “απόλυτα σύμφωνη”, ώστε να προσδιοριστεί η ένταση και η συχνότητα των εμπειριών και των στάσεων.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση του WNSQ γίνεται με βάση:
Συνολική βαθμολογία: Αντικατοπτρίζει την ευρύτερη αποδοχή και εμπλοκή σε μη παραδοσιακές σεξουαλικές δραστηριότητες και ταυτότητες.
Υποκλίμακες: Περιλαμβάνει βαθμολογίες για τις διαφορετικές ενότητες του ερωτηματολογίου, όπως ταυτότητα, πρακτικές, και στάσεις.
Οι βαθμολογίες παρέχουν πληροφορίες για το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες υιοθετούν μη παραδοσιακές σεξουαλικές ταυτότητες και πρακτικές, καθώς και για τη στάση τους προς αυτές.

Βιβλιογραφία

Levine, M. P., & Troiden, R. R. (1988). The myth of sexual compulsivity. Journal of Sex Research, 25(3), 347-363.
Nichols, M. (2006). Psychotherapy with Sexual Minorities. Journal of Gay & Lesbian Psychotherapy, 10(1), 73-94.
Klein, F., Sepekoff, B., & Wolf, T. J. (1985). Sexual orientation: A multi-variable dynamic process. Journal of Homosexuality, 11(1-2), 35-49.