Κλίμακα συναισθηματικής νοημοσύνης Wong και Law

 

Περιγραφή

Η Wong and Law Emotional Intelligence Scale (WLEIS) είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης της συναισθηματικής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από τους Wong και Law το 2002. Η κλίμακα σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις ικανότητες των ατόμων να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων. Πρόκειται για μια κλίμακα αυτοαναφοράς, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα για την κατανόηση της επίδρασης της συναισθηματικής νοημοσύνης στη συμπεριφορά και την απόδοση.

 

Στόχος

Οι κύριοι στόχοι της Wong and Law Emotional Intelligence Scale είναι:
Αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης: Παροχή μιας ποσοτικής εκτίμησης της ικανότητας του ατόμου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα.
Κατανόηση των επιπτώσεων: Διερεύνηση του ρόλου της συναισθηματικής νοημοσύνης σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η επαγγελματική απόδοση, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η ηγεσία.
Προαγωγή της ανάπτυξης δεξιοτήτων: Υποστήριξη της ανάπτυξης προγραμμάτων για τη βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

 

Ανάλυση

Η WLEIS αποτελείται από 16 ερωτήσεις που χωρίζονται σε τέσσερις υποκλίμακες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει μια διαφορετική διάσταση της συναισθηματικής νοημοσύνης:
Αξιολόγηση και έκφραση συναισθημάτων του εαυτού (Self-Emotional Appraisal – SEA):
Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα δικά του συναισθήματα.
Αξιολόγηση συναισθημάτων των άλλων (Others’ Emotional Appraisal – OEA):
Αναφέρεται στην ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων.
Χρήση των συναισθημάτων (Use of Emotion – UOE):
Αναφέρεται στην ικανότητα να χρησιμοποιεί τα συναισθήματα για να διευκολύνει την απόδοση και την επίτευξη στόχων.
Ρύθμιση των συναισθημάτων (Regulation of Emotion – ROE):
Αναφέρεται στην ικανότητα να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Οι συμμετέχοντες απαντούν στις ερωτήσεις χρησιμοποιώντας μια κλίμακα Likert 7 σημείων, από “διαφωνώ απόλυτα” έως “συμφωνώ απόλυτα”, για να περιγράψουν το βαθμό στον οποίο κάθε δήλωση τους αντιπροσωπεύει.

 

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της WLEIS περιλαμβάνει:
Συνολική βαθμολογία συναισθηματικής νοημοσύνης: Αθροιστική βαθμολογία που αντικατοπτρίζει το συνολικό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.
Υποκλίμακες: Βαθμολογίες για τις τέσσερις υποκλίμακες, που επιτρέπουν την ανάλυση συγκεκριμένων πτυχών της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Οι βαθμολογίες αυτές χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν οι ερευνητές και οι επαγγελματίες τις δυνατότητες του ατόμου στη συναισθηματική διαχείριση και να εντοπίσουν περιοχές που μπορεί να χρειάζονται ανάπτυξη.

 

Βιβλιογραφία

Wong, C.-S., & Law, K. S. (2002). The Effects of Leader and Follower Emotional Intelligence on Performance and Attitude: An Exploratory Study. The Leadership Quarterly, 13(3), 243-274.
Law, K. S., Wong, C.-S., & Song, L. J. (2004). The Construct and Criterion Validity of Emotional Intelligence and Its Potential Utility for Management Studies. Journal of Applied Psychology, 89(3), 483-496.
Van Rooy, D. L., & Viswesvaran, C. (2004). Emotional Intelligence: A Meta-Analytic Investigation of Predictive Validity and Nomological Net. Journal of Vocational Behavior, 65(1), 71-95.