Η Κλίμακα Προσανατολισμού προς το Πνεύμα

Στόχος

Ο κύριος στόχος της κλίμακας είναι να αξιολογήσει πώς οι άνθρωποι εξισορροπούν την έμφαση που δίνουν μεταξύ του γραπτού λόγου και της πνευματικής εμπειρίας. Συχνά, η κλίμακα χρησιμοποιείται για να κατανοήσει τη θρησκευτική ή πνευματική ταυτότητα των ατόμων και την τάση τους να στηρίζονται περισσότερο στις γραφές ή στην προσωπική πνευματική εμπειρία για την καθοδήγηση της ζωής τους.

Ανάλυση

Η ανάλυση των δεδομένων από τη χρήση της κλίμακας περιλαμβάνει την κατανόηση της κατανομής των απαντήσεων των ατόμων και την ταυτοποίηση προτύπων προσανατολισμού. Οι αναλυτές μπορούν να εξετάσουν:
Διαφορές μεταξύ ομάδων: Πώς διαφέρουν οι απαντήσεις μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών, πολιτιστικών, ή ηλικιακών ομάδων.
Συσχετίσεις: Συσχετίσεις μεταξύ του προσανατολισμού προς το πνεύμα και άλλων ψυχολογικών ή κοινωνικών παραμέτρων.
Αλλαγές με την πάροδο του χρόνου: Πώς οι προσωπικές εμπειρίες ή γεγονότα μπορεί να επηρεάσουν τον προσανατολισμό ενός ατόμου.

Βαθμονόμηση

Η βαθμονόμηση της κλίμακας γίνεται μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων με συγκεκριμένες δηλώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν το βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας τους. Κάθε απάντηση έχει μια συγκεκριμένη βαθμολογία, και το συνολικό σκορ καθορίζει τον προσανατολισμό του ατόμου. Συνήθως, χρησιμοποιείται μια πενταβάθμια κλίμακα (π.χ. από “διαφωνώ απόλυτα” έως “συμφωνώ απόλυτα”).

Βιβλιογραφία

Cohen, J. (1988). “Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences.” Lawrence Erlbaum Associates.
Cronbach, L. J., & Meehl, P. E. (1955). “Construct validity in psychological tests.” Psychological Bulletin, 52(4), 281-302.
Gordon, M. T., & K. F. K. (2004). “The role of religion and spirituality in the management of stress.” Journal of Behavioral Medicine, 27(3), 257-274.
Pargament, K. I. (1997). “Psychology and Religion: An Introduction.” Guilford Press.
Norris, P., & Inglehart, R. (2004). “Sacred and Secular: Religion and Politics Worldwide.” Cambridge University Press.
Zinnbauer, B. J., Pargament, K. I., & Scott, A. B. (1999). “The Emerging Meanings of Religiousness and Spirituality: Problems and Prospects.” Journal of Personality, 67(6), 897-919.