Λίστα ελέγχου μικρών παιδιών
Στόχος
Ο κύριος στόχος του Young Child PTSD Checklist είναι να εντοπίσει τα συμπτώματα της PTSD σε παιδιά ηλικίας περίπου 3 έως 7 ετών. Το εργαλείο χρησιμοποιείται συνήθως από κλινικούς ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων PTSD μετά από τραυματικά γεγονότα.
Ανάλυση
Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω του Young Child PTSD Checklist επικεντρώνεται στην κατανόηση και αξιολόγηση της παρουσίας και της έντασης των συμπτωμάτων PTSD, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
Επαναλαμβανόμενες και επίμονες αναμνήσεις του τραυματικού γεγονότος: Συμπεριλαμβάνει εφιάλτες και αναδρομές.
Αποφυγή και μούδιασμα: Περιλαμβάνει την αποφυγή καταστάσεων που θυμίζουν το τραύμα και την συναισθηματική απόσυρση.
Υπερδιέγερση: Περιλαμβάνει δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα και υπερβολική επαγρύπνηση.
Το εργαλείο βοηθά τους κλινικούς να εντοπίσουν τις διαφορετικές διαστάσεις των συμπτωμάτων PTSD και να προσαρμόσουν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα.
Βαθμονόμηση
Το Young Child PTSD Checklist περιλαμβάνει μια σειρά από δηλώσεις που βαθμολογούνται με βάση την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Η βαθμολογία γίνεται συνήθως με χρήση μιας κλίμακας Likert, όπου οι γονείς ή οι φροντιστές των παιδιών αναφέρουν πόσο συχνά παρατηρούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Οι συνολικές βαθμολογίες χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί αν το παιδί πιθανόν πληροί τα κριτήρια για PTSD, καθώς και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Βιβλιογραφία
Scheeringa, M. S., & Zeanah, C. H. (2001). A relational perspective on PTSD in early childhood. Journal of Traumatic Stress, 14(4), 799-815.
Scheeringa, M. S., Zeanah, C. H., Myers, L., & Putnam, F. W. (2005). Predictive validity in a prospective follow-up of PTSD in preschool children. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 44(9), 899-906.
Scheeringa, M. S., Wright, M. J., Hunt, J. P., & Zeanah, C. H. (2006). Factors affecting the diagnosis and prediction of PTSD symptomatology in children and adolescents. American Journal of Psychiatry, 163(4), 644-651.