Ο Χαρακτήρας Σου και η Αυτοεκτίμηση [YCASV]

 

Ανάλυση

 

Η Κλίμακα Your Character and Self-Value σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αυτοαντίληψη ενός ατόμου σχετικά με την προσωπική του αξία και τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του. Επικεντρώνεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται τις δικές τους αξίες, ικανότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά, και πώς αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και την προσωπική τους αξία.

 

Στόχος

 

Ο κύριος στόχος της κλίμακας είναι να παρέχει μια εικόνα της αυτοαντίληψης του ατόμου σε σχέση με την προσωπική του αξία και τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα. Βοηθά στην κατανόηση του πώς οι ατομικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση και την ευημερία.

 

Βαθμονόμηση

 

Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά δηλώσεων ή ερωτήσεων που σχετίζονται με την αντίληψή τους για τον εαυτό τους και τον χαρακτήρα τους. Αυτές οι δηλώσεις μπορεί να σχετίζονται με τις προσωπικές αξίες, την ηθική συμπεριφορά, και τη συναισθηματική αξία. Η βαθμονόμηση της κλίμακας πραγματοποιείται με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε κάθε δήλωση. Συνήθως χρησιμοποιείται μια κλίμακα Likert από 1 έως 5 ή 7.

 

Βιβλιογραφία

 

Rosenberg, M. (1965). Society and the Adolescent Self-Image. Princeton University Press.

Baumeister, R. F., Campbell, J. D., Krueger, J. I., & Vohs, K. D. (2003). Does high self-esteem cause better performance, interpersonal success, happiness, or healthier lifestyles? Psychological Science in the Public Interest, 4(1), 1-44.

Schwarz, N., & Strack, F. (1999). Reports of subjective well-being: Judgments by comparison or by standards? In D. Kahneman, E. Diener, & N. Schwarz (Eds.), Well-being: The foundations of hedonic psychology (pp. 61-84). Russell Sage Foundation.

Heatherton, T. F., & Wyland, C. L. (2005). Assessing self-esteem and self-worth. In C. S. Carver & M. F. Scheier (Eds.), Perspectives on Personality (Vol. 2, pp. 155-181). Cambridge University Press.

Tafarodi, R. W., & Swann, W. B. (1996). Self-liking and self-competence as dimensions of global self-esteem: Implications for self-concept clarity and change. Journal of Personality and Social Psychology, 70(3), 711-721.