Dispositional Resilience Scale [DRS-15]

Κλίμακα ανθεκτικότητας διάθεσης[DRS-15]

Στόχος της Κλίμακας

Ένα σύγχρονο εργαλείο μέτρησης είναι η κλίμακα Dispositional Resilience Scale [DRS-15], η οποία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της προ διαθετικής ανθεκτικότητας, επίσης αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα προηγούμενων μελετών (π.χ. έλλειψη θετικά διατυπωμένων στοιχείων)

Ανάλυση

To [DRS-15] κατασκευάστηκε από τους Bartone et al. (1989) και αποτελείται από 45 ερωτήσεις. Αργότερα αναπτύχθηκαν βελτιωμένες εκδόσεις της [DRS-15], οι οποίες κατέληξαν στην ανάπτυξη της έκδοσης [DRS-15] που χρησιμοποιούσε 15 ερωτήσεις (Barton, 1995).  Συγκεκριμένα, η κλίμακα αυτή είναι μια κλίμακα αυτοαναφοράς που έχει αναπτυχθεί για να μετρά τρεις κύριες διαστάσεις της ανθεκτικότητας (δέσμευση, επικοινωνία και πρόκληση). Επιπλέον το τελικό ερωτηματολόγιο αποτελείται από 15 στοιχεία που θα πρέπει να απαντηθούν από τους ερωτηθέντες. Για να προκύψει μια κλίμακα που είναι ψυχομετρικά έγκυρη και αξιόπιστη για χρήση στην ελληνική έρευνα, υιοθετήθηκε η τεχνική της αντίστροφης μετάφρασης, ακολουθώντας τις προτάσεις που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Επιτροπής Δοκιμών για την προσαρμογή των δοκιμασιών (Hambleton, 2001)

Βαθμονόμηση και Στατιστική Ανάλυση

Η βαθμολόγηση του ερωτηματολογίου γίνεται ως εξής : Οι ερωτηθέντες καλούνται να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις όπου οι συμμετέχοντες απαντούν σε μια  4 βάθμια κλίμακα Likert όπου το 1= καθόλου αληθές έως 4= απολύτως αληθές. Οι βαθμολογίες για κάθε υποσυνιστώσα κυμαίνονται από 0 έως 15. Η συνολική βαθμολογία κυμαίνεται από 0 έως 45, με υψηλότερη βαθμολογία να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ψυχολογική δυσκολία

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία

Το [DRS-15] είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κλίμακα στην ψυχολογία της υγείας και του αθλητισμού και έχει εσωτερική αξιοπιστία με τον δείκτη Cronbach’s a =0,80 (Bartone, 2007- Madrigal et al., 2016). Σε μια κριτική ανασκόπηση της έρευνας για την ανθεκτικότητα, ο Funk (1992) συνέστησε το [DRS-15] ως το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο για τη μέτρηση της ανθεκτικότητας, Ωστόσο, το [DRS-15] εξακολουθεί να έχει αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, και οι τρεις παράγοντες έχουν μόνο πέντε στοιχεία ο καθένας και αυτός ο περιορισμένος αριθμός στοιχείων εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευρύτερη εννοιολόγηση των υποπαραγόντων του [DRS-15]. Οι ερευνητές έχουν επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον οι υπάρχουσες ερωτήσεις αντικατοπτρίζουν πλήρως τα χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητα των διαστάσεων της ανθεκτικότητας, δηλαδή της δέσμευσης, ελέγχου και της πρόκλησης.

Βιβλιογραφία

Bartone, P. T., Eid, J., Hystad, S., Johnsen, B. H., & Laberg, J. C. Scale for measuring hardiness under stress.

Hambleton, R. K. (2001). The next generation of the ITC Test Translation and Adaptation Guidelines. European journal of psychological assessment17(3), 164.

Kamtsios, S., & Bartone, P. (2021). PRELIMINARY EVALUATION OF THE PSYCHOMETRIC PROPERTIES OF THE” HARDINESS-RESILIENCE GAUGE” IN AN UNDERGRADUATE SAMPLE. Hellenic Journal of Psychology18(3), 287-310.

Wong, J. Y. H., Fong, D. Y. T., Choi, A. W. M., Chan, C. K. Y., Tiwari, A., Chan, K. L., … & Bartone, P. (2014). Transcultural and psychometric validation of the Dispositional Resilience Scale (DRS-15) in Chinese adult women. Quality of life Research23(9), 2489-2494.