MARKETING INTELLIGENCE

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

 

Εισαγωγή 

Ο όρος μάρκετινγκ νοημοσύνης (marketing intelligence), δεν είναι σίγουρα ένας νέος όρος, παρόλα αυτά είναι σήμερα αρκετά διαδεδομένος τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη. Γίνεται πλέον αντιληπτό πως το μάρκετινγκ βιώνει μία τεχνική και πολιτισμική αλλαγή, παράδειγμα που εμπλουτίζει και εντείνει τις διαφορές του παραδοσιακού εξερχόμενου μάρκετινγκ (εκείνο που δεν σκέφτεται τις ανάγκες των καταναλωτών και των πελατών αλλά την ανάγκη της εταιρείας να πουλήσει τα προϊόντα της) σε σχέση με το εισερχόμενο (που προσεγγίζει τον χρήστη με πιο ευνοϊκό τρόπο).

Μάρκετινγκ νοημοσύνης ως τεχνικές ψηφιακού μάρκετινγκ (digital techniques)

Οι τεχνικές ψηφιακού μάρκετινγκ (digital marketing) μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της διορατικότητας, που προκύπτει από δεδομένα που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων μάρκετινγκ. Η αναζήτηση συμπεριφοράς των χρηστών του διαδικτύου οδηγεί στη σημερινή σημασία του μάρκετινγκ ως μεθοδικό.

Στόχοι

·      Το τεράστιο εύρος των ψηφιακών πεδίων εφαρμογής, τα οποία διαμορφώνουν το περιβάλλον του ψηφιακού μάρκετινγκ και αποτελούν τον παρόντα όρο “μάρκετινγκ νοημοσύνης” από την άποψη της τεχνικής μάρκετινγκ.

·      Η απόδειξή πως τα μεγάλα δεδομένα (big data) και το μάρκετινγκ νοημοσύνης (marketing intelligence) έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα και έχουν εξελιχθεί πέρα από την αρχική τους κατάσταση.

·      Η ενσωμάτωση του μάρκετινγκ που βασίζεται στην αξία και την ψηφοποίηση.

Μάρκετινγκ ως κοινωνική μηχανή (social engineering)

Η τεχνολογία αλλάζει το πλαίσιο και την πρακτική του μάρκετινγκ. Πάνω από όλα το μάρκετινγκ ως κοινωνική μηχανή υπογραμμίζει σημαντικά τα ακόλουθα:

·      Μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing)

·      Εισερχόμενο μάρκετινγκ (Inbound marketing/social media) 

·      Καινοτόμο μάρκετινγκ (innovation marketing) 

·      Προσαρμοσμένο μάρκετινγκ κύκλου ζωής (customized lifecycle marketing)

·      Μάρκετινγκ επιδόσεων (performance marketing)

Συμπεράσματα

Η επιτυχία στο μάρκετινγκ νοημοσύνης είναι συνέπεια της εσωτερικής, εταιρικής και κοινωνικής δικτύωσης. Από την άποψη αυτή, συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το μάρκετινγκ των μεγάλων δεδομένων (big data) και νοημοσύνης (Intelligence) προϋποθέτει μία σχετική με τα δεδομένα κουλτούρα γνώσης σε διάφορες εταιρίες.  

Βιβλιογραφία

Bucklin, R. E., & Sismeiro, C. (2009). Click here for Internet insight: Advances in clickstream data analysis in marketing. Journal of Interactive marketing23(1), 35-48.

Lies, J. (2019). Marketing intelligence and big data: Digital marketing techniques on their way to becoming social engineering techniques in marketing. International Journal of Interactive Multimedia & Artificial Intelligence5(5).

Qing, H., Deng, J., & Fu, D. (2021, February). Research on network marketing reform under the background of big data. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1744, No. 3, p. 032006). IOP Publishing.


Για περισσότερα σχετικά με το Μάρκετινγκ Νοημοσύνης καθώς και για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis!