HORIZON EUROPE (2021-2027)

Το πρόγραμμα Horizon Europe  είναι ένα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027, το οποίο έχει ως πρωτεύον στόχο την μεγιστοποίηση του επιστημονικού, του κοινωνικού καθώς και του οικονομικού αντίκτυπου που έχουν οι επενδύσεις της Ένωσης στην έρευνα και στη καινοτομία.
Το εν λόγω πρόγραμμα επιδιώκει την προσέλκυση επιπρόσθετων επενδύσεων, την εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ κοινωνίας και επιστήμης καθώς και στην από κοινού συμμετοχή των πολιτών και των οργανώσεων σε όλα τα επίπεδα των δράσεων, όπως η χάραξη κοινής πολιτικής και η υλοποίηση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 95,5 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις πυλώνες δράσεις με αντίστοιχο προϋπολογισμό:

  1. Παγκόσμιες προκλήσεις και Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα (52,7 δις.)
  2. Ανοικτή επιστήμη (25,8 δις.)
  3. Ανοιχτή καινοτομία (13,5 δις.)

Οι παραπάνω πυλώνες θα συνδέονται μεταξύ τους και θα πλαισιώνονται από έναν 4o, που θα έχει το ρόλο ενός οριζόντιου τμήματος για την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Κλάδου Έρευνας.

Στόχοι Προγράμματος

  1. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  2. Συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
  3. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της ΕΕ
  4. Διευκόλυνση της συνεργασίας και ενίσχυση του αντίκτυπου που έχει η έρευνα και η καινοτομία στην ανάπτυξη, υποστήριξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ
  5. Δημιουργία μιας ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας

Πυλώνες προγράμματος

  1. Παγκόσμιες προκλήσεις και Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα

Ο συγκεκριμένος πυλώνας προωθεί την Έρευνα και την Καινοτομία που σχετίζεται τόσο με τις προκλήσεις της κοινωνίας όσο και με την Βιομηχανική Τεχνολογία και θα είναι το θεμέλιο για την επίτευξη των αποστολών. Αξίζει να αναφερθεί πως ο εν λόγω πυλώνας είναι ο μοναδικός στον οποίον καθορίζονται πολυτομεακές και πολυεπιστημονικές προταιρεότητες, οι οποίες θα ονομάζονται «Clusters».

  1. Ανοικτή Επιστήμη

Η Ανοικτή Επιστήμη σε σχέση με την προηγούμενο χρονικά πρόγραμμα, έρχεται να παραχωρήσει τις δράσεις για τις Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (Future and Engineering Technologies [FET]) στους υπόλοιπους πυλώνες. Ο πυλώνας αυτός δεν περιέχει κάποιες θεματικές προτεραιότητες, ενώ φαίνεται πως καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την βασική έρευνα.

  1. Ανοιχτή Καινοτομία

Ο πυλώνας της Ανοιχτής Καινοτομίας απαρτίζεται από τρεις κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίοι είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων καινοτομίας και τέλος το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Οι προαναφερθέντες δράσεις αποζητούν στην προσφορά ολοκληρωτικής ενίσχυσης στην καινοτομία, στοχεύοντας στις υψηλού ρίσκου τεχνολογίες που γεννούν νέες αγορές.

Δικαίωμα συμμετοχής και χρηματοδότησης

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν συσταθεί σε οποιαδήποτε χώρα ή σε διεθνείς οργανισμούς.
  • Δικαίωμα χρηματοδότησης έχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και οι συνδεόμενες χώρες.

 

Η DatAnalysis, στα 15 χρόνια λειτουργίας της έχει αναπτύξει πλούσια δράση στον χώρο της ανάλυσης δεδομένων, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων εθνικών και Ευρωπαϊκών, παρέχοντας υπηρεσίες σχεδιασμού μελετών, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων  καθώς επίσης και δημιουργίας μαθηματικών μοντέλων και ερωτηματολογίων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ενεργά προγράμματα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες επικοινωνήστε με την ομάδα της DatAnalysis στο 26510-42211 ή στείλτε μας email σας στη διεύθυνση info@datanalysis.net